Kenmerken van een "goed" logo

Deel deze post

Kenmerken van een goed logo

Een logo moet er niet alleen goed uitzien, er zijn een aantal zaken waar u rekening dient mee te houden bij het ontwerpen van een logo. Hieronder staan een aantal vragen om de praktische kant van een logo te testen. Hoe goed scoort uw logo nu? Bent u aan een nieuw logo toe?

man writing on paper in front of DSLR

Wie is uw doelgroep?

Wie is uw doelgroep? Wat wenst u als bedrijf of merk uit te stralen? Wat is de focus doorheen uw communicatie & branding? Zorg ervoor dat u de focus en doelgroep helder voor ogen hebt. Wenst u betrouwbaar en zakelijk over te komen en is uw doelgroep hoofdzakelijk B2B gericht? Kies dan voor een strak & zakelijke opmaak. Hebt u als bedrijf voornamelijk consumenten als doelgroep, dan mag het wat speelser en creatiever.

Welke kleuren zijn het meest geschikt voor uw logo?

De juiste kleurkeuze is cruciaal voor uw logo. Het is belangrijk dat u een kleur kiest die past bij de boodschap van uw merk. Daarom is het interessant om te weten waar elke kleur voor staat:

  • Blauw: professioneel, rustig en betrouwbaar
  • Rood: energetisch, liefdevol en enthousiast
  • Geel: zonnig, optimistisch en inventief
  • Groen: groei, vrede en gezondheid
  • Paars: spiritueel, wijs en fantasierijk
  • Oranje: creatief, vriendelijk en jeugdig
  • Roze: vrouwelijk, leuk en flirterig
  • Bruin: landelijk, historisch en stabiel
  • Wit: simpel, zuiver en puur
  • Zwart: geloofwaardig en sterk

Niet enkel de kleur is belangrijk, ook de juiste kleurencombinatie kiezen is essentieel. U selecteert best een beperkt aantal kleuren voor uw logo. Het is aangeraden om niet meer dan drie kleuren te combineren in uw logo.

Vertelt uw logo ook effectief uw verhaal?

Uw logo moet uw verhaal vertellen. Als een potentiële klant voor het eerst uw logo ziet, moet hij de link zien tussen de producten of diensten die u aanbiedt en uw logo. Apple heeft hier bijvoorbeeld mooi op ingespeeld door als logo een appel met een 'byte' uit te kiezen.

Daarom is het belangrijk dat u voor een gepersonaliseerd logo kiest. Als u online een reeds opgemaakt logo kiest, is dit logo niet specifiek naar uw behoeften gecreëerd. Hierdoor is de kans groot dat een potentiële klant de link tussen uw logo en uw bedrijf niet ziet.

Is uw logo niet té complex?

Een eenvoudig logo is gemakkelijk voor u en uw klanten. Een eenvoudig logo is voor uw potentiële klanten als grafisch element gemakkelijker te onthouden en te visualiseren, wat vooral de herkenbaarheid van uw logo of bedrijfscommunicatie een stuk verhoogt. De perfecte balans vinden tussen een eenvoudig, maar toch dynamisch (en niet saai) logo, lijkt dan ook één van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling en opmaak van een logo.

Kan uw logo zowel in groot als klein formaat gebruikt worden?

Iedereen pronkt graag met zijn visitekaartje, waarop het logo van het bedrijf vaak groter is dan het kaartje zelf. Maar wat gebeurt er als u het logo kleiner maakt? Blijven alle gegevens en wat uw wenst te weerspiegelen dan nog altijd duidelijk zichtbaar en leesbaar?

Misschien hebt u niet onmiddellijk de nood om uw logo superklein te laten drukken op bijvoorbeeld een balpen, maar dat betekent dat u ook in de toekomst deze mogelijkheid nooit zal hebben. Wanneer het logo van uw bedrijf enkel in het groot kan gebruikt worden, kan dit een belemmering voor uw marketingteam betekenen.

Logo's met veel tekst zijn dan ook vaak een foute keuze. Als uw logo veel tekst heeft, kan het misschien een idee zijn om na te gaan denken over een variant waarin u enkel de belangrijkste vormen en elementen behoudt.

Kan het logo zwart-wit gebruikt worden?

We hebben het hier niet over grijswaarden, maar hoe duidelijk en herkenbaar is uw logo wanneer het wordt omgezet naar een puur zwart-wit versie? Wanneer uw logo bestaat uit talrijke kleuren, bestaat de kans dat zwart-wit gebruik ervan onmogelijk zal zijn.

Ook hier gaat het weer om de praktische mogelijkheden van uw logo.

Vergeet niet dat uw logo slechts 1 element is van uw digitale branding. Alle on- en offline communicatie dient op uw huisstijl afgestemd te worden om de herkenbaarheid van uw logo, uitstraling en bedrijf te verhogen en het maximale uit uw potentieel te halen. Méér weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een verkennend gesprek.

Start hier met schrijven...