Dit is de grootste fout die een webshop kan maken

Deel deze post

Dit is de grootste fout die een webshop kan maken

Intussen weet iedereen dat een webshop niet alleen mooi moet zijn. Hij moet ook mobielvriendelijk en gebruiksvriendelijk zijn en het liefst met laadtijden van onder de halve seconde. Maar er is één iets wat u ook zeker niet uit het oog mag verliezen. Het kan nefast zijn voor uw online verkoop.

Recent onderzoek wees uit dat steeds meer bezoekers afhaken in de bestelprocedure wanneer ze aan de verzendmogelijkheden komen. Triggers zoals hoge verzendkosten zorgen ervoor dat de klant begint te aarzelen. Wie in de e-commerce zit weet dat een twijfelende klant bij het bestelproces zeer gevaarlijk is. Hoe meer twijfel, hoe groter de kans dat hij afhaakt.

white and red airplane wing over the sea during daytime

De oplossing?

Giganten zoals Coolblue of Amazon bieden standaard gratis verzending aan met levering binnen de 24 uur. Het is als bescheiden webshop moeilijk om tegen dergelijke condities op te boksen, maar toch zijn er een aantal manieren om met uw verzendproces zo goed mogelijk in te spelen op de verwachtingen van de klant. Uw webwinkel hoeft geen verlies te lijden zonder dat u gratis verzending kan aanbieden. Wij vertellen u twee technieken zodat u minder klanten verliest tijdens het afrekenproces.

1. Meerdere verzendmethodes

Als u het zich kunt permitteren om levering binnen de 24 uur gratis aan te bieden.. doen! Maar dat is niet altijd het geval. Wat u wel kan doen is meerdere verzendopties aanbieden.

Stel ik koop online een GSM-hoesje van 14,50 euro. Bij het verzenden zie ik dat men 5,00 euro vraagt voor levering binnen de 1 - 2 werkdagen. Het is goed mogelijk dat ik als klant hierbij afhaak, maar...

Wat de webshop had kunnen doen, is meerdere verzendopties aanbieden:

  • Levering binnen de 24u voor 7,50 euro;
  • Levering binnen de 1 - 2 werkdagen voor 5,00 euro;
  • Levering binnen de 4 - 5 werkdagen voor 2,50 euro;
  • Gratis ophalen in de winkel;

Als ik het GSM-hoesje dringend nodig heb, betaal ik als klant graag 7,50 euro. Maar als het nog even kan wachten, ben ik tevreden met de democratische prijs van 2,50 euro. Als klant vind ik het natuurlijk fijn op deze manier wat geld uit te sparen!

2. Hogere productprijzen

Een tweede methode om (bijna) gratis verzending aan te bieden, is door de producten wat hoger in prijs te verkopen.

Stel dat ik als klant nog steeds op zoek ben naar een GSM-hoesje. Online vind ik een prachtexemplaar voor 19,50 euro. Er is zelfs ruimte voorzien voor mijn identiteitskaart en enkele betaalkaarten! Ideaal!

Wat zie ik bij het product staan? "Gratis verzending"! Met een eenvoudige klik werp ik het product in mijn winkelmandje en bestel het in een paar klikken.

Psychologisch gezien is het beter om een prijs van 19,50 euro + gratis verzending te hanteren, i.p.v. 15 euro en een extra verzendkost van 4,50 euro. Extra voordeel: de klant twijfelt niet langer in het bestelproces. Elk twijfelmoment in het afrekenproces is een kans om af te haken. Daar er geen bijkomende kosten meer zijn tijdens het bestellen, hoeft de klant cognitief minder na te denken en er is geen enkele reden meer om vroegtijdig de webshop te verlaten.

Conclusie

Buiten gratis levering binnen 24u is het verzendproces geen "one size fits all". Houd er rekening mee dat sommige klanten graag meer betalen om sneller hun bestelde producten te ontvangen terwijl anderen er liever wat willen op wachten om enkele euros uit te sparen.

Speel zeker ook in op het psychologisch voordeel van de tweede aanpak. Let wel! U hoeft niet de prijs van alle producten met 5 euro te verhogen, want uw klanten kopen vaak meer dan één product.

Probeer één van bovenstaande opties even uit en laat ons gerust weten wat het effect was!

Start hier met schrijven...