SEO-teksten, hoe schrijf ik ze?

Test subtitel
Deel deze post

Schrijf niet voor machines, maar voor mensen!

Dit is de belangrijkste tip! De filosofie van Google is niet toevallig: maak eerst uw inhoud aantrekkelijk voor bezoekers en dan doen wij de rest. Daarom is het eerste dat u bij het schrijven van een artikel moet overwegen, wat mensen willen lezen, niet wat Google wil zien. Een waardevolle oefening bij het leveren van inhoud op uw website is om de aandacht van uw doelgroep te trekken. U hoeft hiervoor geen SEO-expert te zijn. Dit gaat puur om de omgeving van uw bezoekers, u bent er de expert in! Stel uzelf de volgende vragen:

 • Wat zijn de meest voorkomende vragen?
 • Wat zijn de bezorgdheden binnen de sector?
 • Wat is uw ervaring?
 • Denk na over welke zoekwoordcombinaties u zou gebruiken

Hoe beter de inhoud van uw website aansluit bij uw doelgroep, hoe sneller de juiste mensen u vinden. Daarom raden we u ten zeerste aan om een ​​blog of nieuwsoverzicht te voorzien. Dit is niet alleen zelf een krachtige SEO-tool, u kunt het ook gebruiken om in te spelen op actuele onderwerpen. Zoekmachines weten hoe ze dit moeten beoordelen!

Schrijf een plan!

Bent u overtuigd van de waarde van een blog? Vertrek van een plan en begin niet uit de losse pols te schrijven.

 1. Maak een lijst met verschillende onderwerpen die u op de blog kan publiceren.
 2. Plan uw blogartikels in op een content calendar. Zo koppelt u elk onderwerp aan een publicatiedatum, dit wordt uw leidraad.

De juiste zoekwoorden vinden

Wanneer u het onderwerp van een blogartikel hebt bepaald komt het erop aan om de correcte woorden te vinden. Gebruik een letterlijke vraag of zoekopdracht van de doelgroep als titel. Bijvoorbeeld:

 • Hoe schrijf ik SEO-teksten?
 • Hoe gebruik ik een content calendar?
 • Over welke onderwerpen schrijf ik het best een blogbericht

De rode draad bij het schrijven blijft: vlot en naturel. Zorg voor duidelijke illustraties of video's. Kortom: leg uit zoals u het zou willen. Wees compleet, maar verdwaal niet in irrelevante details.

SEO text wallpaper

De opmaak verzorgen

Het oog wil ook wat. Wat er in uw tekst staat moet de lezer geboeid houden maar ook hoe uw tekst eruit ziet. Een goede opbouw in verschillende blokken met tussentitels is veel efficiënter dan een doorlopende tekst. Laat voldoende witruimte tussen de verschillende stukken tekst.

 • Slimme lay-out

Er bestaat een uitgebreide voorraad aan opmaakelementen voor het opbouwen van webpagina's. Gebruik ze! Voor de zoekmachines is het eenvoudiger om te bepalen waar de pagina over gaat als hij correct is opgemaakt. Dit verhoogt de leesbaarheid voor de bezoeker.

 • Koppen en paginatitels

Een pagina heeft maar één algemene titel 'kop 1'. De tussenkoppen duid u aan met 'kop 2' en daaronder 'kop 3'. Hou het evenwichtig!

 • Interne links

Dit zijn links binnen uw website die u leiden naar een andere pagina. Het is niet alleen handig voor de bezoekers om extra informatie te vinden maar ook dé kans om tekstlinks te creëren. Daarbij plaatst u een stukje tekst achter de link. Meestal is dit een letterlijke vraag of zin waarop u wil gevonden worden. Zo geeft u de zoekmachines mee welke pagina's relevant zijn voor de zoekwoorden. Let op: maak geen overload aan links in uw tekst. Maak keuzes bij welke woorden u een link plaatst. Link niet twee keer dezelfde woorden. Zo kunnen wij bijvoorbeeld in deze blogpost wat tekst schrijven omtrent webdesign en deze op die manier linken naar onze focus-pagina webdesign.

Gebruik afbeeldingen

Een saaie tekst nodigt u niet uit om het van begin tot eind te lezen. Bovendien zal het lezen van tekst op het scherm uw ogen eerder vermoeid maken dan lezen op papier. Afwisselen met afbeeldingen is dus zeker een meerwaarde.

Gooi niet zomaar wat afbeeldingen tussen de regels, dat is geen goed idee. Zorg dat de afbeelding afgestemd is op de inhoud van uw tekst. Optimaliseer uw afbeeldingen voor op het web. Daarmee wordt bedoeld dat u een scherpe beeldkwaliteit met een beperkte bestandsgrootte moet hebben.

Voorzie ALT-tekst

Alt-tekst is een alternatieve tekst, voorzie dit voor elke afbeelding. Oorspronkelijk was dit bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zo konden ze de afbeelding 'voorlezen'.  De zoekmachines hebben dit later opgepikt. Het geeft hen niet alleen het idee waarover de pagina gaat, het helpt ook om hun afbeeldingsbibliotheek samen te stellen, zoals Google Images.

Wees origineel en creatief

U moet uw webteksten interessant houden, een sterke copywriting is van belang! Verschillende thema's geven weinig ruimte voor een gevarieerd aanbod aan informatie, maar misschien is een andere invalshoek wel een optie? Wees creatief met synoniemen! Dit brengt genoeg afwisseling in uw tekst.

Bijzondere inhoud

Copycats? Daar heeft Google het niet voor en geeft de voorkeur aan unieke inhoud. Dit geldt voor de websites onderling, maar ook voor de pagina's binnen uw eigen website. Als diezelfde inhoud altijd terugkeert op andere pagina's, zal Google dit als duplicate content beschouwen en de overeenkomstige pagina's automatisch uit de zoekresultaten halen.

Spread the news!

Heeft u een nieuw artikel gepubliceerd op uw website? Deel dit met iedereen, Facebook, LinkedIn, Instagram,... gebruik ze allemaal! Zorg voor een post die uw volgers prikkelt om verder door te klikken. Interessante posts worden vaker gedeeld, wat meer kliks met zich meebrengt. Hoe meer kliks, hoe sterker het signaal naar de zoekmachines.

white and blue labeled book

Blijf in beweging!

Als uw website constant in beweging is, trekt dat meer aandacht van de zoekmachines dan een website waar het lang stil blijft. Dit is de reden waarom "krantenwebsites" hoog in de zoekresultaten staan, wanneer u het zoekwoord intikt dat gelinkt is aan actualiteit.

Elke dag unieke content plaatsen is niet nodig. Het is niet realistisch en absoluut niet eenvoudig om telkens dezelfde inhoud aan te kaarten over hetzelfde onderwerp. Vermijd dat er weken aan een stuk niets te beleven valt op uw website.

Conclusie

Zorg voor kwalitatieve inhoud en breng deze op regelmatige basis aan. De content calendar kan hierbij helpen. Stel uzelf in de plaats van de bezoeker en anticipeer op wat hen boeit en bezighoudt. Breng voldoende variatie in uw onderwerpen en tekst, wissel af met afbeeldingen en video's. Tot slot, ga voor een logische opbouw, zowel inhoudelijk als qua layout.

Start hier met schrijven...