Wat is Black Friday?

Deel deze post

Marketingtips voor zwarte vrijdag :)

Black Friday, simpelweg vertaald naar zwarte vrijdag, is een fenomeen overgewaaid uit Amerika. Het is de dag van vandaag niet meer weg te denken uit onze winkelstraten en webshops. Ondanks het van oorsprong een Amerikaanse traditie is, zien ook steeds meer Belgische retailers brood in deze feestdag.

Wat is Black Friday?

Traditioneel gezien valt Black Friday altijd de vrijdag na Thanksgiving. Veel werknemers krijgen op deze feestdag vrij om zo de kerstinkopen te kunnen opstarten. Black Friday is in het leven geroepen als een grote marketingstunt om mensen nog vroeger naar de winkel te lokken en ze te verleiden nog meer aan te kopen.

Het merendeel van de winkels komt tijdens Black Friday naar buiten met de meeste gekke promoties en kortingen om zich zo te kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Zo zijn er winkels die al midden in de nacht de deuren openen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk klanten in hun winkel langskomen.

Black Friday

Onze marketingtips

Black Friday is voor elke marketeer een van de meest geschikte periodes van het jaar om meer omzet te genereren dan anders. Hieronder vind je enkele handige marketingtips die je verder kunnen helpen om je omzet tijdens Black Friday te verhogen.

1. Zet één of twee producten in de kijker

Geef maximum één of twee producten, die gerelateerd zijn aan je andere producten, een extreem hoge korting. Hierdoor komt je volledige productlijn toch in de kijker te staan terwijl je maar één of twee of producten moet aanbieden met hoge kortingen.

2. Publiceer tijdig een Black Friday deals pagina

Veel consumenten gaan een tijdje op voorhand al op zoek waar ze de beste Black Friday deals kunnen vinden. Zorg dus dat je webwinkel al enige tijdje op voorhand beschikt over een landingspagina met een aantrekkelijke en toepasselijke titel en het daarbijhorende aanbod. Door deze extra inspanning op je website zal het organisch verkeer enkel maar meer toenemen en dus bijgevolg in de meeste gevallen uw verkoop en omzet vergroten.

3. Plan je social media advertenties vooruit

Tijdens Black Friday stijgen niet alleen de aankopen vanuit social media advertenties maar ook de prijzen van de advertenties zelf gaan wat omhoog. Er vallen dus wat kosten te besparen door voorafgaand aan Black Friday al een campagne op te zetten. Bepaal vooraf je CPM (cost per mille), zo weet je precies wat het bereik en de kosten van de campagne zullen zijn en wat je kan verwachten.

4. Verlies nooit je customer service uit het oog

Als je Black Friday campagne succes heeft, dan is het wellicht een zeer drukke en hectische periode, maar toch kan je het je niet veroorloven om je enkel maar daarop te concentreren. Ook de communicatie met je klant blijft nog steeds van groot belang. De kans is groot dat je tijdens Black Friday vragen of opmerkingen krijgt van ongeduldige klanten. Zorg dus dat je op voorhand tijd hebt ingepland of extra mankracht hebt vrijgemaakt om deze belangrijke taak op te nemen.

5. Plan een reflectiemoment in

Voor je het weet is het Black Friday weekend alweer voorbij. Neem samen met je werknemers rustig even de tijd om uit te blazen en het afgelopen weekend te evalueren. Wat kan je beter doen volgend jaar? Waar moet onze focus op liggen? Wat deden we uitstekend? Op basis van de antwoorden op deze vragen en de evaluatie kan je aan de slag om volgend jaar een nog sterkere campagne op te zetten.

Black Friday voorbij? Vergeet ook Cyber Monday niet :)


Start hier met schrijven...