Wat is marketing automation?

Deel deze post

The right time, the right place...

Marketing automation is het gebruik van verschillende geautomatiseerde tools of systemen om (potentiële) klanten aan uw bedrijf te binden en "hulp te bieden" tijdens de customer journey. Dit gebeurt door bepaalde informatie op het juiste moment (en automatisch) aan te bieden of te versturen. Het doel is om prospects uiteindelijk om te zetten naar klanten of conversies op uw website of webshop te verhogen.

Hoe leuk is het niet als u op de dag van uw verjaardag een mailtje in de mailbox ziet verschijnen, waarbij u als verjaardagsgeschenk 5% korting geniet op uw volgende aankoop? Of wanneer u een vriendelijke reminder krijgt, wanneer u de aankoop van producten in uw winkelmandje nog niet hebt afgerond omdat u misschien een onverwachts telefoontje moest aannemen ?

Onze tips & tricks

  • Connecteer al uw klant- en datakanalen met elkaar. Hoe meer kanalen in het marketingautomatiseringsplatform zijn geïntegreerd, hoe krachtiger de functies.
  • De profielgegevens en de acties van uw potentiële klanten worden in kaart gebracht en automatisch opgeslagen in de database, waardoor u op een eenvoudige manier aan segmentatie kunt gaan doen en elke doelgroep met gerichte campagnes kunt gaan bereiken.
  • Automatiseer uw marketingactiviteiten zonder veel handmatige tussenkomsten en handelingen. Zo verhoogt u de efficiëntie, werkt u op grotere schaal en bespaart u kosten.
  • Gebruik slimme technologie. Dit kan ervoor zorgen dat u steeds meer potentiële klanten krijgt. Op deze manier is de kans groter dat u prospects in leads verandert, deze leads in klanten verandert en klanten in zakelijke promotors.
  • Volg specifieke acties of afgebroken acties automatisch op om die verkoop alsnog te kunnen kortsluiten.
  • Onthoud dat marketing automation uw marketing niet zal vervangen en niet automatisch leads zal genereren maar het kan u juist helpen om sneller stappen te zetten en doelen te bereiken binnen uw huidige contentmarketingstrategie.

Start hier met schrijven...

Marketing vs. sales

Marketing en sales waren vroeger twee aparte afdelingen. We zien echter meer overlap tussen deze twee afdelingen binnen een bedrijf. Logisch toch... Jaren geleden werd het koopproces pas gestart toen de klant in contact kwam met de verkoopafdeling, vandaag is het proces echter eerder omgekeerd. De eerste contacten en kennismaking met uw bedrijf en product komen in de meeste gevallen voort uit uw marketing inspanningen.

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen die contact opnemen met de verkoopafdeling klaar zijn om een product of dienst te kopen. Dit betekent dat de verkoopafdeling niet meer met koude leads te maken heeft, maar zich volledig kan richten op de leads die écht willen kopen. Wat resulteert in grote tijds- & energiewinst voor het sluiten van een deal.

Exact daarom kan marketing automation ook voor uw bedrijf een heel positieve impact hebben op uw omzetcijfer. De basis van alle marketing automation tools is uiteraard een stabiele en performante website of webshop en dient correct toegepast, geïnstalleerd en geconfigureerd te worden om er het maximale uit te halen.