Oeps...
Stel je de volgende situatie voor: Een potentiële klant zoekt een product of dienst dat u aanbiedt. Hij kijkt op uw website, klikt op uw productpagina en…. krijgt een melding dat de pagina niet gevonden kan worden. De klant denkt dat u het product of dienst toch niet verkoopt, verlaat hij/ zij de website en gaat naar uw concurrent. Dat wilt u toch niet meemaken?!
Als een websitebezoeker een pagina probeert te bezoeken die niet (meer) bestaat, krijgt hij de foutmelding: 404 pagina. De foutmelding geeft aan dat er verbinding kan worden gemaakt met de website, maar dat de website de opgevraagde pagina of het gevraagde bestand niet kan vinden. Met andere woorden, de klant was op zoek naar informatie of een specifiek product, maar kreeg een foutmelding. Gelukkig is er een oplossing om deze pagina's op uw website te vinden en ze vervolgens om te leiden naar andere correcte pagina's.
Wat is een 404-pagina?
Voordat we uitleggen hoe u 404-pagina's kunt zoeken en oplossen, is het belangrijk om de achtergrond uit te leggen. De 404-pagina is eigenlijk een melding van de webserver, die informeert dat "iets" niet (meer) bestaat en dat het gevraagde item niet kan worden afgeleverd. De website kan draaien, maar er is niets te vinden op de ingevoerde URL. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Als de URL handmatig wordt ingevoerd, zal er zeker een typefout optreden. Dit kan niet worden vermeden. Het is ook mogelijk dat interne of externe aanbevelingen onjuist zijn. Een andere veel voorkomende reden is dat een pagina (of bestand) die eerder op de website stond, is verwijderd, gewijzigd of verplaatst zonder dat deze correct werd omgeleid naar de nieuwe pagina.
Waarom zijn 404-pagina's erg?
Ten eerste zorgt het ervoor dat uw websitebezoeker extra moeite moet doen, op zoek is naar informatie of producten en de klant niet kan vinden. Hij zal hoogstwaarschijnlijk uw website verlaten en naar uw concurrent gaan. Daarnaast kan het ook een negatieve invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw distributie: "Als de website niet naar behoren functioneert, kunnen andere websites dan wel naar behoren functioneren?". Ten slotte is het heel belangrijk voor je SEO: het laat zoekmachines denken dat de pagina niet meer bestaat. Daarom zullen ze de pagina uit de zoekresultaten verwijderen en de verzamelde waarde van de pagina verliezen. Kortom: redenen genoeg om deze foutmeldingen op te sporen, op te lossen en te voorkomen!Niet-beschikbare pagina's, hoe vind je ze?
Om 404-pagina's te vinden zijn er verschillende manieren. U kunt elke dag op de hele website klikken en vervolgens op alle links naar uw website klikken om te controleren of alle pagina's nog bestaan. Gelukkig kan het gemakkelijker. Er zijn verschillende (betaalde en gratis) tools, waarvan Google Analytics en Google Search Console de meest voor de hand liggende zijn. Google Search Console toont een overzicht van alle URL's die Google 404-fouten aangetroffen heeft in Index> Coverage. Google Analytics toont niet alleen een overzicht van 404 pagina's, maar ook de frequentie van bezoeken aan 404 pagina's en de resultaten van websitebezoekers. Volg hiervoor de onderstaande stappen:
- Stap 1: Klik onder de menukop "Website-inhoud" op "Alle pagina's". Nu krijgt u een overzicht van alle bezochte pagina's
- Stap 2: Klik op ‘Paginatitel’. Je ziet nu hetzelfde overzicht als bij stap 1, maar dan met alle paginatitels in plaats van de URL’S
- Stap 3: Filter op paginatitel. Meestal is dit bijvoorbeeld "pagina niet gevonden". Klik vervolgens op de paginatitel van de 404-pagina
- Stap 4: Nu ziet u alle pagina's waarop de websitebezoeker een 404-pagina krijgt. Daarom zijn dit de foutmeldingen die u moet oplossen.
- Stap 5: Wilt u weten hoe websitebezoekers terecht kwamen op deze pagina? Selecteer onder "Secundaire dimensie" de optie "Volledige verwijzer URL". Nu verschijnt er een extra kolom in het overzicht waarin u kunt zien hoe websitebezoekers op de 404-pagina kwam.
301-redirect
Met 301-verwijzingen kunt u websitebezoekers automatisch naar de juiste pagina leiden. Daarnaast vertelt de 301-verwijzing ook zoekmachines waar ze vanaf nu informatie kunnen vinden. Met behulp van de 301-verwijzing worden alle websitebezoekers omgeleid naar de juiste pagina, daarnaast worden ook historische waarden doorgegeven. Zorg ervoor dat u 301-redirect gebruikt in plaats van 302-redirect. Dit heeft geen impact op bezoekers, maar de "tijdelijke verhuizing-302 redirect" heeft wel invloed op de vindbaarheid van uw site.
Start hier met schrijven...