HTTP vs. HTTPS

Deel deze post
Labels

HTTP vs. HTTPS

red padlock on black computer keyboard

HTTPS?

Alle data (contactformulieren, wachtwoorden, betaalgegevens) die u naar een website verstuurt, legt een lange weg af. Het is perfect mogelijk dat een hacker onderweg die data onderschept en eventueel misbruikt.

Met HTTPS kan die lange weg beveiligd worden. Door het beveiligen van uw webruimte (via SSL-certificaten) wordt alle communicatie (dataverkeer) tussen uw computer en de webserver versleuteld uitgewisseld. Zo kunnen bijvoorbeeld persoonsgegevens en betalingsgegevens veilig en versleuteld verstuurd worden.

Kostprijs

Om een HTTPS verbinding in te stellen en uw website of webshop te beveiligen, dient u te beschikken over een SSL-certificaat. De aanschaf van een SSL-certificaat betreft een jaarlijkse kost vanaf 30 euro per jaar. Afhankelijk van het soort certificaat en de nodige functionaliteiten kan dit bedrag verschillen.

Is een SSL-certificaat verplicht?

Verplicht? Neen, momenteel nog niet officieel verplicht. Aangeraden? Absoluut! HTTPS links laten liggen, kan redelijk wat schade aan uw online verhaal of bedrijf teweeg brengen. Het beveiligen (encrypteren) van de data die via uw website of  webshop verstuurd wordt, maakt onderdeel uit van uw verantwoordelijkheid om deze te gaan beveiligen om datalekken en dergelijke tegen te gaan. Meer over uw verantwoordelijkheden binnen de Europese wetgeving  ter bescherming van persoonsgegevens (of GDPR), kan u terugvinden in ons blogbericht omtrent GDPR.

Conversie

Stel u wil een reisje boeken. Online vindt u een reis van 750 euro dus u beslist om te boeken. Wanneer u naar de betalingspagina staat, komt er op het scherm: "Deze website is niet beveiligd!". Heeft u dan als klant nog steeds het vertrouwen om online zomaar 750 euro via die website te betalen?

Zeker voor webshops (maar ook voor websites!) daalt de conversie enorm zonder gebruik van SSL-certificaat of HTTPS-verbinding. Vanaf juli 2018 markeert de webbrowser Google Chrome alle websites zonder SSL-certificaat expliciet als "Niet beveiligd".

Vindbaarheid en zoekresultaten

Er zijn meer dan 200 parameters waarvan Google gebruik maakt om een score toe te kennen aan uw website of webshop. Die score wordt vervolgens gebruikt om te bepalen hoe hoog u scoort in de zoekmachine. De ene parameter is natuurlijk wat belangrijker dan de andere, maar voor Google is een geldig SSL-certificaat één van de belangrijkste parameters om uw website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten.

Conclusie

Vanaf 30 euro per jaar kan u uw website met een SSL-beveiligen. Dit is een verwaarloosbare kost in vergelijking met de schade die een onbeveiligde HTTP verbinding kan teweeg brengen. Schade voor uw klanten, uw website, uw bedrijf en uw reputatie.

Beschikt u over een website of webshop, maar nog geen SSL? Dan is het hoog tijd om met uw huidige webpartner te praten...

Start hier met schrijven...