IMAP OF POP

Deel deze post
Labels

Start hier met schrijven...

Welk protocol gebruik ik het best?

IMAP en POP vormen de basis van de meeste e-mail protocollen die iedereen wel gebruikt. Overal wordt één van deze diensten gebruikt en dit meestal zonder dat men erbij stilstaat. Wat betekenen deze protocollen? Wat is het verschil tussen beide? Hoe beïnvloedt dit mij en welk type past bij mij?

IMAP

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Dit protocol laat de gebruiker toe om toegang te krijgen tot een mail die opgeslagen staat op een server buiten uw toestel en deze tijdelijk opslaat in het geheugen van uw toestel. Dit is de meest moderne van de 2 protocollen verbonden met online opslag en het internet. Dit is tegelijkertijd het sterkste en het zwakste punt van het protocol, aangezien deze niet werkt wanneer uw toestel niet verbonden is met het internet. Hierdoor verliest uw toestel minder opslagruimte en beschikt u snellere toegang tot een mail.

POP

POP staat voor Post Office Protocol. POP was het eerste protocol voor mailservers. Het protocol verzamelt de nieuwste mails van de server en slaat deze op uw toestel op. U kunt dit vergelijken met het ophalen van uw post bij het postkantoor. Bij de meeste mailservers bestaat een optie om een kopie op de server te bewaren. Hierdoor heeft u later nog steeds de mogelijkheid om de mail opnieuw te bekijken.

white printer paper with heart shaped and star shaped stones

Wat is het verschil tussen IMAP en POP?

Het grote verschil tussen IMAP en POP: connectiviteit. Bij POP hoeft u enkel maar verbinding te maken tussen de mailserver en uw toestel om de mails op te halen. Bij IMAP heeft u constant internet nodig om toegang te krijgen tot je e-mails.

Hierbij lijkt POP uiteraard veel aantrekkelijker, maar niets is minder waar. Vrijwel iedereen is vandaag voortdurend verbonden met het internet via smartphone of computer. Dit zorgt er dus voor dat IMAP veel aantrekkelijker is. Bij POP wordt meer internetdata verbruikt door het downloaden van de mail in plaats van deze direct weer te geven.

Ook het aantal toestellen heeft een invloed. POP downloadt alle e-mails waardoor deze later niet meer opgehaald kunnen worden op andere toestellen. Indien u gebruik maakt van een smartphone en computer om uw e-mails te raadplegen kan dit dus een probleem vormen.

Daarnaast heeft IMAP de mogelijkheid om een mail op uw toestel op te slaan. Dit zal echter meer internetdata verbruiken in vergelijking met POP, aangezien de mail eerst wordt weergegeven waarna deze pas later gedownload en opgeslagen zal worden.

Wanneer kiezen voor IMAP?

  • U gebruikt meerdere toestellen om e-mails te bekijken
  • Uw e-mail wordt automatisch 'gelezen' op al uw toestellen
  • Uw verzonden e-mail via uw smartphone zal ook automatisch als verzonden aangegeven worden op uw andere toestellen.

Wanneer kiezen voor POP?

  • U beschikt niet over voldoende internet
  • U beschikt niet over voldoende mailbox-opslag.
  • U wil een kopie hebben van al uw mails op de server

Misschien bent u nog niet zeker welk systeem uw voorkeur is? Kies dan voor IMAP in plaats van POP. Hierdoor is het vrijwel zeker dat u de belangrijke e-mails niet verliest. Indien u altijd toegang wenst tot uw e-mails, ook zonder internet, is er altijd nog de mogelijkheid om deze te downloaden.