Het verschil tussen hosting, domeinnaam en SSL

Deel deze post
Labels

Het verschil tussen hosting, domeinnaam en SSL

Wanneer u een nieuwe website laat ontwikkelen, dient u naast de éénmalige kost van de ontwikkeling nog rekening te houden met drie jaarlijkse kosten:

  • Hosting
  • Domeinnaam
  • SSL

white marble floor tiles

Deze drie items zijn relatief goedkoop, maar noodzakelijk voor uw website te laten draaien. Maar wat zijn ze precies? En wat is het verschil tussen de hosting en een domeinnaam?

Hosting

We beginnen met het doorprikken van een illusie... De cloud bestaat niet!

"De cloud" is eigenlijk niets meer dan een andere computer, aangesloten aan het internet. Als u uw website beschikbaar wilt stellen op het wereldwijde web dient u een geschikte webruimte op een server te huren. Die ruimte is de plaats waar uw website komt te staan. Doordat deze server aangesloten is op het internet kunnen uw (potentiële) klanten naar uw webpagina surfen.

Domeinnaam

Computers (en servers) communiceren onderling door middel van een IP adres (bijvoorbeeld 74.125.143.101).  Een IP-adres kan u vergelijken met een soort telefoonnummer. Nadat uw website online werd geplaatst kan u naar het 'telefoonnummer' surfen om uw website te zien te krijgen.

Hoewel IP adressen efficiënt zijn voor machines kan het voor mensen heel omslachtig zijn. Stel u voor dat u even uw Facebook wilt checken. Dan zou u, indien domeinnamen niet zouden bestaan, moeten surfen naar 179.60.195.36 in plaats van facebook.com. Het zou natuurlijk voor niemand van ons makkelijk zijn om alle IP adressen van onze favoriete websites te herinneren.

Gelukkig zijn er domeinnamen! Een domeinnaam (bvb. mijnwebsite.be) kan u laten registreren om deze daarna te laten linken aan een IP adres (het IP-adres van de server waarop uw website gehost wordt). Wanneer internetgebruikers dan surfen naar mijnwebsite.be zal de computer dit achterliggend vertalen naar een IP adres, om zo de juiste website te tonen.

Dat is ook de reden waarom een domeinnaam uniek moet zijn. Heeft er al iemand anders uw gewenste domeinnaam geregistreerd? Jammer! Zolang u wettelijk gezien geen recht hebt op die domeinnaam zal u een andere geschikte domeinnaam moeten zoeken.

SSL

Vanaf juni 2018 markeert Google alle sites die niet voorzien zijn van een geldig SSL-certificaat expliciet als "onveilig". Een SSL certificaat kan u herkennen aan het slotje in de adresbalk en zorgt voor het encrypteren van alle verkeer tussen uw website en de computers of smart devices van bezoekers (formulieren, betalingsgegevens, wachtwoorden, etc.).

Meer info over het hebben en houden van een SSL certificaat kan u terugvinden in ons blogbericht "HTTP vs. HTTPS".

Start hier met schrijven...