Waarom is een goede structuur belangrijk?

Deel deze post

Belangrijk voor hem, haar & Google

Er worden dagelijks tal van nieuwe websites gemaakt, het is dus steeds moeilijk om het verschil te maken in de massa en uw potentiële klanten te bereiken. Veel websites hebben echter één ding gemeen: de website structuur is niet correct opgebouwd, met alle gevolgen vandien qua bezoekers en de positionering in de zoekresultaten van Google.

Omdat er vandaag de dag heel veel handige tools en programma's beschikbaar zijn, die zich profileren als zijnde "makkelijk, snel en goedkoop zelf uw eigen website bouwen", lijken webdevelopers of webdesign agentschappen wel van voorbijgaande aard. Met systemen als Weebly of JimDo krijg je effectief zelf de mogelijkheid om op een goedkope en snelle manier een mooi resultaat neer te zetten. Laat ons echter eerlijk zijn, deze tools kunnen wel leiden tot leuke weergaves, maar naast de limitaties qua functionaliteiten & lay-out, is er ook vaak niet goed nagedacht over de structuur van de website en hoe deze structuur zal worden bijgestuurd wanneer de website aangepast zal worden.


De structuur van uw website is erg belangrijk. Niet alleen naar gebruiksvriendelijkheid voor uw bezoekers toe, maar ook naar leesbaarheid van zoekmachines zoals Google of Bing.

Het belang van een goede website structuur

Een goede website structuur is in eerste instantie belangrijk voor uw bezoekers & potentiële klanten. Met een duidelijk, doordachte structuur blijft alle informatie overzichtelijk en kan men als bezoeker snel de informatie terugvinden waarnaar men op zoek is. Maar ook voor zoekmachines is de structuur van uw website van heel groot belang. Hoe beter & duidelijker de structuur, hoe makkelijker zoekmachines uw website kunnen "crawlen".  Hoe makkelijker zoekmachines uw website kan lezen en indexeren, des te meer pagina's in de zoekresultaten worden opgenomen. Ook dit zal een impact hebben in de positionering van uw website in de zoekresultaten.

Een goede website structuur lijkt allemaal heel eenvoudig en vanzelfsprekend, maar het niet nadenken over of toepassen van een goede structuur, kan absoluut negatieve effecten hebben op de positionering van de website in de zoekresultaten of het aantal bezoekers. Een slechte structuur kan een hoger bouncepercentage opleveren. Dit is nu exact wat u wilt vermijden, omdat ook Google dit als een negatieve gebruikerservaring beschouwt. De gebruikerservaring van website bezoekers is een van de belangrijkste ranking factoren in SEO.

Voordelen van een goede website structuur

Een goede website structuur kan ervoor zorgen dat:

  • Bezoekers alle informatie vinden die ze nodig hebben op de website
  • Bezoekers de gewenste pagina binnen drie kliks vinden
  • Zoekmachines gemakkelijk websites kunnen doorzoeken
  • De website een krachtig & overzichtelijk geheel is

Nu u het belang van een goede structuur kent, wilt u natuurlijk weten aan welke voorwaarden een goede structuur moet voldoen. De ideale structuur varieert enigszins, afhankelijk van het type website. Het doel van een nieuwswebsite is bijvoorbeeld anders dan het doel van een webshop.

Vereisten van een goede structuur

  • In drie kliks waardevolle content bereiken

Het is belangrijk dat uw bezoekers en zoekmachines snel alle waardevolle inhoud kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Het ideale uitgangspunt is steeds te proberen uw bezoekers maximaal 3 kliks te moeten gebruiken om tot het gewenste resultaat te komen. I know... Dit dwingt u bijna om aan de tekentafel plaats te nemen om de volledige hiërarchie van de website te bepalen.

Zorg er ook steeds voor dat de structuur van uw pagina's duidelijk is, zodat uw bezoekers niet veel tijd hoeven te besteden aan het doornemen van informatie die niet voor hen van toepassing is, vooraleer de weg te vinden naar wat hen echt interesseert. Een mindmap kan steeds helpen om de structuur op een visuele manier vast te leggen.

  • Het verbinden/linken van pagina's

Zorg ervoor dat er geen zwevende pagina's op uw website staan. Dit zijn pagina's waarnaar 0 keer gelinkt wordt vanaf andere pagina's op uw website (en vice versa). Deze pagina's zijn heel moeilijk te indexeren door de zoekmachines (Google). Deze pagina's bijsturen kan via interne links of via uw menu-structuur. Hoe beter de interne linkstructuur, hoe hoger de waarde die tussen pagina's kan worden gedeeld.

  • Eenvoudige navigatie & duidelijke URL-structuur

Met een eenvoudige (lees: niet té complexe & duidelijke) navigatie zorgt u voor een gebruiksvriendelijke website die ook voor de zoekmachines toegankelijk is.  Stem de URL-structuur volledig af op uw uitgetekende structuur en navigatie. Maakt u naast de producten ook gebruik van verschillende categorieën waarin u producten wenst voor te stellen, dan zal deze structuur u betere resultaten opleveren.


Scoren in Google

Het goed scoren in Google is afhankelijk van tal van parameters en inspanningen. Een groot deel van de inspanningen kan, na oplevering van uw website of webshop door uzelf of specialisten in de verschillende vakgebieden worden uitgevoerd. Benieuwd naar wat nog allemaal een invloed kan hebben op de positionering van uw website in Google? Neem dan zeker een kijkje bij enkele van onze voorgaande blogposts:

Kunnen wij iets voor u betekenen of bijstaan met de ontwikkeling van een op maat gemaakt web project? Hebt u nood aan een duidelijk gestructureerde website of webshop? Neem vrijblijvend contact met ons op!